Hulp bij eenzaamheid

Eenzaamheid komt meer voor dan je denkt. Zo’n 44,5% van de Osse inwoners gaf in 2022 aan dat hij of zij zich soms eenzaam voelde. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door gezondheidsproblemen of door het verliezen van sociale activiteiten of werk. In Oss werken verschillende organisaties samen tegen eenzaamheid.

Scherp op signalen

Je kunt aan iemand niet zien of degene zich eenzaam voelt en er wordt weinig over dit onderwerp gepraat. Eenzaamheid kan ervoor zorgen dat mensen lichamelijke of psychische klachten krijgen en niet goed in hun vel zitten. Daarom is het belangrijk om hier aandacht voor te vragen en scherp te zijn op signalen van eenzaamheid. Iemand kan zich bijvoorbeeld steeds meer uit het sociale leven terugtrekken en op zichzelf aangewezen zijn. Door hier alert op te zijn, kun je eenzaamheid bespreekbaar maken en er ook iets aan doen.

Wat kun je doen als je eenzaam bent?

Het kan lastig zijn om over eenzaamheid te praten, maar het is goed om te weten dat er verschillende manieren zijn om iets te doen aan het gevoel van eenzaamheid. Het is wel belangrijk dat je dit zelf ook wilt.
Als je hulp wilt bij het aanpakken van eenzaamheid dan kun je contact opnemen met ONS Welzijn. Kijk voor meer informatie op de website van Ons Welzijn. Zij organiseren allerlei activiteiten en workshops over het thema eenzaamheid en kunnen er ook voor zorgen dat je gemakkelijk in contact komt met anderen
In Oss wordt ook ‘Eet met je hart’ georganiseerd waar ouderen samen een avondje tafelen in een restaurant in de buurt. Meer informatie op de website Met je hart.

Wat kun jij doen voor iemand die eenzaam is?

Je kunt alert zijn op aanwijsbare momenten waarop iemand zich eenzaam kan voelen. Denk hierbij aan ziek zijn, het overlijden van een geliefde, een verhuizing of als iemand met pensioen gaat en zijn/haar collega’s niet meer ziet. Ook kan de tijd van het jaar invloed hebben op een gevoel van eenzaamheid, zoals de feestdagen of de zomerperiode. Ken je iemand die op zo’n moeilijk punt beland is? Spreek diegene dan aan en vraag hoe het gaat op deze warme/koude/grijze/donkere dag. Benoem niet direct het thema eenzaamheid, maar nodig iemand uit voor een kop koffie of ga eens op bezoek. Doe samen een klusje, maak een praatje en vergeet vooral ook niet te luisteren naar de ander. Je kunt zelf ook iets delen over jouw hobby’s, zo kun je de ander misschien inspireren en een keer meenemen naar jouw hobby!

Vrijwilligerswerk

Je kunt ook als vrijwilliger iemand helpen. Dan doe je iets voor jezelf én voor anderen! Probeer het eens uit en doe wat jou leuk lijkt. Je krijgt van vrijwilligerswerk een enorm goed gevoel. Daarbij voel je je niet meer zo alleen: je hebt mensen om je heen. Bovendien betekent het vaak veel voor een ander. Soms is een kopje koffie drinken al voldoende. Neem een kijkje op de website Voor mekaar onswelzijn of bekijk de vacatures website.

Samen met organisaties in Oss

Om eenzaamheid bij onze inwoners tegen te gaan werkt de gemeente met verschillende organisaties samen, zoals Ons Welzijn en diverse wijk- en dorpshuizen.

In het Portaal vindt u nog meer mogelijkheden om andere mensen te ontmoeten.