Gezond eten, gezond gewicht

Foto van familie in de keuken

Steeds duidelijker wordt hoe belangrijk het is om gezond te eten: vers, gevarieerd en niet te veel. En dat is moeilijk, want we worden continu omringd door ongezonde snacks die goedkoop en heel lekker zijn. Gelukkig zijn er organisaties die kunnen helpen om toch die gezonde keuze te maken. Die vind je hier. De hulp is gratis of tegen een kleine vergoeding beschikbaar.

Kookclub voor volwassenen en kinderen

Het Talentcentrum organiseert regelmatig kookclubs. Er is zelfs een aparte groep voor kinderen tot 12 jaar: Keukenbazen Oss. Lees meer op het activiteitenoverzicht van het Talentcentrum. Of kijk op hun Facebookpagina

Dekookclub.nl

De website van De Kookclub helpt je met het vinden of zelf oprichten van een kookclub. Zo kun je nieuwe mensen ontmoeten door samen te koken.

Eten over?

Gezonde voeding is niet altijd even vanzelfsprekend voor mensen die in (stille) armoede leven. Daarom ondersteunt Eten over? minimagezinnen die om wat voor reden ook niet rond kunnen komen en niet bij de Voedselbank terecht kunnen. Zo kunnen zij ook een gezonde maaltijd op tafel zetten. Lees meer over Eten over?

Heeft je kind overgewicht?

Maak je je zorgen over het gewicht van je kind? Wil je er graag iets aan doen maar weet je niet hoe? Neem dan contact op met de GGD. Samen met een jeugdverpleegkundige maak je een plan zodat je kind gezonder opgroeit. In de folder ‘Kind naar Gezonder Gewicht’ vind je meer informatie en de contactgegevens.

Oss snoept gezond

Het eten van groente is lekker en gezond! Toch vragen nog veel ouders zich af hoe ze hun kind genoeg groente kunnen laten eten. Het project ‘Oss snoept gezond' van JOGG is bedoeld om jou en je kind te helpen om dagelijks meer groente te eten en te werken aan een gezonde leefstijl. Op de landelijke website eetgroente.nl van JOGG vind je handige tips en adviezen.

Streekproducten

Oss heeft het grootste buitengebied van Brabant. In onze gemeente zijn veel bedrijven die voedsel produceren en dat aan huis verkopen. Je kunt er bij wijze van spreken de boom aanwijzen waar de appel is gerijpt, de akker waar het graan voor je brood groeide of de wei waar de koe graasde voor melk en kaas. Vers van het land in de boodschappenmand. Een overzicht van de plekken in Oss waar je streekproducten kunt kopen, vind je op de website Je treft het in Oss. Er is volop keuze om met (biologische) producten uit eigen streek een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Lees meer op Je treft het in Oss.

Stadse Boeren Oss

Stadse Boeren Oss is een groeiende groep liefhebbers van groen, natuur en gezonde voeding. Zij willen graag meer stadslandbouw in Oss en de kernen. Met kennis en nieuwe ideeën stimuleren zij samenwerking voor een groene en gezonde leefomgeving en meer duurzame economie. Op de website van Stadse Boeren lees je meer over alle projecten en hoe je daar als inwoner aan mee kunt doen.

Het Voedingscentrum

Zoek je betrouwbare informatie over gezonde voeding? Bij het Voedingscentrum kun je van alles vinden over gezonde voeding, een gezond gewicht, recepten enz. Lees meer op Voedingscentrum.

Etiketten lezen en begrijpen

Op de etiketten van producten staat een wirwar aan informatie. Wat kun je hiermee? Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe je etiketten het beste kunt lezen en hoe je gezondere keuzes kunt maken. Lees meer over etiketten lezen.

Handige apps en websites

- Vind interessante gratis webinars over gezond eten op de website van de GGD
- Kijk voor eenvoudige en leuke uitleg ook eens op de website van Steffie gezond, gezond eten
- Wil je zelf aan de slag met je gezondheid? Kijk dan eens in de Appstore van de GGD.
- Of meld je aan bij Samengezond.nl voor een gezond steuntje in de rug.

Denk je dat je meer gespecialiseerde hulp nodig hebt?

Praat dan met je huisarts. Die kan je helpen met adviezen die aansluiten bij jouw gezondheid en situatie. En je zo nodig verwijzen naar een hulpverlener, zoals een:

- diëtist of voedingsdeskundige
- leefstijlcoach
- leefstijlactiviteit in de regio

Dit overzicht is niet compleet

Heb je tips? Mail die naar zorgenwelzijn@oss.nl. Bedankt!