Gezond zwanger, gezond opgroeien in Oss

Vanaf het moment dat je een kind krijgt, doe je alles om het te beschermen en te geven wat het nodig heeft. Maar het maakt je ook onzeker, want doe je het wel goed genoeg? Gelukkig hoef je het als ouders niet alleen te doen. Vaak krijg je tips en hulp van je familie, vrienden en buren. Daarnaast zijn er organisaties die kunnen helpen om jou gezond te houden en je kind gezond te laten opgroeien. De hulp is vaak gratis of tegen een kleine vergoeding beschikbaar. Hier vind je een aantal mogelijkheden.

Verloskundige

Ben je zwanger? Wil je graag zwanger worden? Of wil je juist niet (meer) zwanger worden? Dan kun terecht bij de verloskundigenpraktijk. Je hebt geen verwijzing nodig.
Lees meer over de verloskundige

CenteringPregnancy

Lijkt het je fijn om meer te weten over jouw zwangerschap, bevalling en kraamperiode en om samen met andere zwangeren je zwangerschap te beleven? Dit kan met CenteringPregnancy.
Lees meer op de website van verloskundigen Ridderhof
Lees meer op de website van Nova Verloskundigen

Zwangerschap app: ZwangerHap

Wat kun je nou wel en beter niet eten tijdens de zwangerschap? Met de gratis app ZwangerHap van het Voedingscentrum kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten.
Lees meer over ZwangerHap.

Kraamzorg

Als je zwanger bent, wil je graag de beste zorg voor jezelf en je kindje. Kraamverzorgenden geven jou fijne en professionele zorg en advies wanneer je kindje geboren is.
Lees meer over kraamzorg

Sociaal Team (ST)

Als je zwanger bent kun je veel vragen hebben. 'Wat staat mij te wachten?' 'Hoe kan het dat ik niet lekker in mijn vel zit?' 'Gaat het straks wel lukken met mijn financiën en inkomen?' Wil je hier graag over praten, dan kun je bij het Sociaal Team in jouw wijk of dorp terecht.
Lees meer over het Sociaal Team

Kind krijgen: handige websites

Welke testen kan ik laten doen rond de zwangerschap? Hoe doe je aangifte van een geboorte? Welke naam mag je kiezen voor je kind? Hoe zit het met het geboorteverlof? Lees deze en andere vragen op de website van de Rijksoverheid.
Lees meer over Zwangerschap en geboorte
Lees meer over geboorteverlof
Lees meer over aangifte geboorte en naamskeuze kind
Lees meer over erkennen kind

Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD)

De GGD volgt je kind vanaf de geboorte tot het achttiende jaar: met het consultatiebureau, gezondheidsonderzoeken, voorlichting (op school), advies bij kinderziekten of prikken tegen ziekten.
Lees meer over de GGD

Centrum Jeugd en Gezin (CJG)

Heb je een vraag over je kind? Loop gerust binnen bij het CJG in Oss. Bellen of mailen mag ook. Je kunt er terecht voor gratis informatie, advies of hulp.
Lees meer over het Centrum Jeugd en Gezin

Cursussen over opgroeien en opvoeden

Het Centrum Jeugd en Gezin organiseert regelmatig cursussen, webinars en informatiebijeenkomsten. Bijvoorbeeld over omgaan met pubers, teveel beeldschermen of hooggevoelige kinderen.
Lees meer over het cursusaanbod

Centering Parenting

Centering Parenting is begeleiding van het consultatiebureau in een groep van 3 tot 6 ouders. Er is tijd om onderwerpen uitgebreid te bespreken. Denk aan voeding, slapen, huilen en de groei en ontwikkeling van je baby. De vaste begeleiders zijn de mensen van het consultatiebureau.
Lees meer over Centering Parenting

Huisarts en praktijkondersteuner

Maak je je zorgen om de ontwikkeling van je kind? Loopt het vast op school? Heeft je kind, of heb jij, iets meegemaakt in je leven waar je nog last van hebt? Of merkt je kind zelf dat hij of zij niet lekker in zijn vel zit? Praat dan eens met je huisarts. Bij de huisarts werkt vaak ook een POH-GGZ: dat is een praktijkondersteuner van de huisarts die meer weet van psychische klachten. De praktijkondersteuner kan je kind een korte behandeling geven.

Telefonische coaching via programma rookvrije ouders

Wist je dat als je stopt met roken, je kinderen een minder grote kans hebben om astma en andere klachten te krijgen? Maar ook dat de kans kleiner is dat je kinderen later zelf ook gaan roken? Het programma Rookvrije Ouders biedt rokende ouders telefonische coaching bij het stoppen met roken.

Dit overzicht is niet compleet

Heb je tips? Mail die naar internet@oss.nl. Bedankt!

Klik hier om naar de enquête te gaan.