Leven met Long COVID of Q-koorts

COVID-19 of corona ontstaat door een virus. Q-koorts is een bacteriële infectie. Het zijn beiden zoönosen: ziekten die van dieren op mensen overgaan. Een andere overeenkomst is dat de klachten kunnen variëren, van niet of nauwelijks ziek tot ernstig ziek of zelfs overlijden. En bij beide infecties houdt een deel van de mensen langdurige klachten over, zoals ernstige vermoeidheid.

Long COVID

De meeste mensen herstellen gelukkig snel van corona, binnen enkele dagen of weken. Maar er is ook een grote groep mensen die na drie maanden nog (ernstige) klachten heeft. Dit zijn vaak klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid, vergeetachtig, niet goed kunnen concentreren, smaak- en reukverlies. Deze langdurige coronaklachten noemen we Long COVID of post-COVID.

Leer meer over ondersteuning voor mensen met langdurige coronaklachten (website C-support).

Q-koorts

Tussen 2007 en 2011 was er in Nederland een Q-koortsepidemie. Het dorp Herpen was het middelpunt van deze uitbraak. Veel inwoners van Herpen en omliggende dorpen liepen een besmetting op. Nog steeds zijn er mensen met blijvende klachten door chronische Q-koorts.

Lees meer over nazorg en ondersteuning voor Q-koorts patiënten (website Q-support).

Meer informatie