Meer bewegen

foto sportende man

We weten allemaal dat beweging belangrijk is om gezond te blijven. In de regio zijn allerlei organisaties en initiatieven die kunnen helpen om voldoende te bewegen. Vaak gratis of tegen een kleine vergoeding.

Let op: sommige activiteiten zijn aangepast of tijdelijk gestopt door de coronacrisis.

Bewegen voor kinderen

Buurtsport

In verschillende Osse wijken zorgt SEC na schooltijd voor de begeleiding bij sport en spel. Dus wil jij lekker sporten samen met klasgenoten of leeftijdgenootjes uit je wijk? Kom gezellig langs!
Lees meer over Buurtsport

Try-out Sports

Staat jouw basisschoolkind te popelen om aan een sport te beginnen? Of wil je kind gewoon eens iets nieuws proberen? Dat kan met Try-out Sports. Hiermee krijgt je kind voor €10,- minimaal vier proeflessen van een sportaanbieder die is aangesloten bij Try-out Sports.
Lees meer over het aanbod

Naschoolse Sport

Tijdens de Naschoolse Sport maken kinderen op hun eigen basisschool kennis met allerlei sporten. Het is altijd weer een verrassing wat er op het programma staat.
Lees meer over Naschoolse Sport

SEC on Tour

Het SEC daagt kinderen uit om op verschillende plekken en op verschillende manieren te bewegen. Meerdere keren per week kunnen kinderen op verschillende locaties meedoen aan afwisselende sport- en spelactiviteiten.
Lees meer over SEC on Tour

Word MikMakker!

Ben jij tussen de vijf en twaalf jaar? En ga jij voor een schone wereld? Meld je dan aan als MikMakker. Je gaat op pad om zwerfafval op te ruimen. Dat kan alleen of gezellig met je vriendjes en vriendinnetjes. Daarnaast mag je samen met de andere MikMakkers meedoen aan toffe activiteiten!
Lees meer over MikMak

Heb je een laag inkomen? Ga dan naar Laag inkomen en kinderen. Hier vind je verschillende regelingen waardoor jij en je gezin mee kunnen doen met activiteiten die anders misschien te duur zijn.

Bewegen voor mensen met een beperking

Uniek sporten

Een overzicht van het sport- en beweegaanbod in de regio voor mensen met een beperking. Je leest hier ook hoe je hulp kunt krijgen bij het vinden van een passende sport, vervoer, een sportmaatje of een sporthulpmiddel.
Lees meer over Uniek Sporten

Gym op maat

De Gymgroep op maat van ONS welzijn is speciaal voor mensen met een beperking. Kom gerust eens vrijblijvend kijken of het wat voor je is.
Lees meer over

Bewegen voor ouderen

Sociaal FITaal

Sociaal FITaal is beweging voor ouderen, gericht op weerbaar zijn en sociale vaardigheden. Zoals het leren omgaan met angst, aangeven van grenzen, krijgen van zelfvertrouwen en verbeteren van sociale vaardigheden.
Lees meer op de website van Sport Expertise Centrum.

Linedance

Bij Linedance dans je zelf maar ook in een groep. Je staat in rijen naast, voor en achter elkaar.
Lees meer over linedance

Yoga op maat

Yoga voor iedereen vanaf 50 jaar. Ook met lichamelijke klachten kun je meedoen met deze lessen.
Lees meer over yoga op maat

Gym u fit

Gymactiviteiten voor iedereen vanaf 55 jaar op verschillende locaties in de regio.
Lees meer over Gym op maat

Sacred dance

Sacred Dance begint en eindigt in een kring. Het zijn eenvoudige dansen die iedereen mee kan doen.
Lees meer over sacred dance

Lekker wandelen en fietsen in je eigen omgeving

Geniet jij van fietstochten en wandelingen door een prachtig afwisselend gebied? Dan tref je ‘t, want Oss is de perfecte uitvalsbasis voor je fiets- of wandeltocht. Onze mooie omgeving biedt middeleeuwse stadjes met keien en kloosters, bos met zandverstuivingen en een kilometerslange dijk langs de Maas met z’n mooie uiterwaarden en weidse polders.
Kijk voor routes en activiteiten op trefhetinoss.nl
Bekijk ook deze folder met 9 tips over bewegen in de natuur

Zie je zwerfafval tijdens je ommetje?

Zwerfafval is een probleem, vast ook in jouw buurt. Wil je meer naar buiten, en gaat dat makkelijker als je een doel hebt? Ga dan regelmatig een rondje afval rapen. Dan doe je iets goed voor je conditie én het milieu én de dieren in je buurt. Voor de afvalzakken, knijpers, handschoenen en hesjes kun je gratis terecht bij de gemeente. De gemeente haalt ook het afval dat je raapt gratis bij je op.

Wil je liever iets sportievers doen? Ga dan ploggen! Dat is is zwerfafval opruimen tijdens het joggen.
Lees meer over ploggen

Handige apps en websites

- Kijk voor een overzicht van sportverenigingen op de gemeentelijke informatiegids Lokaaltotaal.nl
- Vind interessante gratis webinars over bewegen op de website van de GGD
- Wil je zelf aan de slag met je gezondheid? Kijk dan eens in de Appstore van de GGD
- Of op Samengezond.nl voor een steuntje in de rug
- Kijk voor eenvoudige en leuke uitleg ook eens op Steffie gezond, goed bewegen

Denk je dat je meer gespecialiseerde hulp nodig hebt?

Kom je er zelf niet uit? Omdat je bijvoorbeeld een chronische ziekte hebt? Praat dan met je huisarts. Die kan je helpen met adviezen die aansluiten bij jouw gezondheid en situatie. En je zo nodig verwijzen.

Er zijn verschillende leefstijlprogramma’s die inzicht geven in gezondere levensstijl en de invloed die dat kan hebben op je chronische aandoening. Je krijgt adviezen mee hoe jij een gezondere levensstijl kunnen bereiken én volhouden. Opgeven voor leefstijlprogramma's gaat vaak via de praktijkondersteuner van de huisarts. Bijvoorbeeld:

- Biowalking - voor mensen met suikerziekte, hart- en vaatziekte en COPD
- Challenge diabetes - voor mensen met suikerziekte

Dit overzicht is niet compleet

Heb je tips? Mail die naar zorgenwelzijn@oss.nl. Bedankt!

Klik hier om naar de enquête te gaan.