4.3.2 Parken, vijvers, waterlopen, wadi`s

Bij de aanleg van waterpartijen in het algemeen is het van belang welke functie deze gaat vervullen. Per functie zijn verschillende voorwaarden aan de orde, bijvoorbeeld een recreatievijver heeft andere uitgangspunten dan een water-afvoerende watergang. Ook kan een waterpartij een extra functie vanuit het rioolbeheer hebben zoals een overstort of infiltratievoorziening.
Andere partijen zoals het Waterschap Aa en Maas of Rijkswaterstaat kunnen aanvullende voorwaarden opleggen vanuit beheer of in de rol van bevoegd gezag.
Essentieel is dat beheer, inspectie en periodiek onderhoud (zoals maaien, baggeren) kan plaatsvinden met de bijbehorende machinerieën en werktuigen. In het ontwerp zal ruimte gereserveerd moeten worden om bijv. opstelplaatsen en schouwpaden te maken.

Maatvoering van een obstakelvrije zone is afhankelijk van het type A, B of C watergang. De onderhoudsverplichtigen van A- en B watergangen staan geregeld in de legger van het Waterschap.
Vaak is een onderhoudstrook van 5 meter direct gemeten van de boven insteek aan weerszijde van het water gewenst. Dit geldt ook voor waterpartijen die niet lijnvormig zijn.
Voor het realiseren van een activiteit of werk in of nabij het water is vaak een watervergunning nodig. Neem tijdig contact op met de waterkwaliteitsbeheerder om de plannen af te stemmen.

Per functie van een waterpartij zal het beheerregime en de inrichtingseisen aan andere eisen moeten voldoen. De ontwikkeling van flora en fauna met bijbehorende ecologische waarden is nauw verbonden aan de functie en gekozen vormgeving. Voor waterpartijen met een recreatieve functie komt al snel de ecologische waarden met bijbehorende flora en fauna in het gedrang.
De eventuele recreatieve (neven)functie kan het beste op een deel van de waterpartij gepositioneerd worden zodat flora en fauna zich kan ontwikkelen in de overige delen van de waterpartij.

Kwaliteit van de inrichting (situering)

Het materiaalgebruik, de vormgeving, de maatvoering en de locatie zijn voorbeelden van factoren die bepalen of de waterpartij een luxe of een sobere, een stedelijke of meer natuurlijke uitstraling heeft en welke functie deze vervult. Het ontwerp wordt hier afgestemd op het beeld ten aanzien van de overige inrichting.

Voorkeur voor flauwe taluds. Indien niet anders kan, duurzame oeverbeschoeiing toepassen (gerecycled plastic).

Onderhoud

Bij de kwaliteit van het onderhoud wordt onderscheid gemaakt in technische aspecten en verzorgingsaspecten. Technische aspecten hebben te maken met de mate waarin bijvoorbeeld de wateroevers vakbekwaam worden onderhouden en voldoende mate van veiligheid hebben. Tot de verzorgingsaspecten wordt gerekend het zorgen voor schone watergangen en aangrenzende zones.

Kwaliteit en gebruik

Regulerende en stimulerende maatregelen zijn nodig om het gebruik van oppervlakte water in de woonomgeving in goede banen te leiden. De maatregelen variëren van handhaving (honden aan de lijn, honden uitlaten op hiervoor aangewezen terreinen) tot het (laten) treffen van maatregelen om een bepaald (onvoorzien maar niet onwenselijk) gebruik van de ruimte toch mogelijk te maken.
Voor de veiligheid van een waterpartij met al dan niet recreatief (mede)gebruik verwijzen we naar artikel 4.2.5 Waterpartij van deze ARGO waarin de eisen omschreven staan welke nodig zijn bij openbaar water.

Wadi`s

Op meerdere plaatsen worden wadi’s aangelegd. Vooral in nieuw in te richten gebieden. Beoogd wordt om op deze wijze meer water in het gebied te houden. Afvoer van hemelwater is weinig duurzaam, terwijl dit ook tot lokale verdroging kan leiden. De aanleg van wadi’s is één van de oplossingen waarbij het water in het gebied blijft Het beheer van wadi’s moet zijn gericht op het in tact houden van een waterdoorlatende bodem. Wanneer een slibbodem wordt gevormd zal het water in de wadi blijven staan. Een adequaat maaibeheer is belangrijk. Voor de wadi’s geldt dat het maaisel consequent moet worden afgevoerd. Verontreiniging van maaisel kan optreden door afstromend water van daken of wegen. Met het storten ervan moet hiermee rekening worden gehouden.

Voor ontwerp en aanleggegevens dient men tevens naar Hfdst. 2.4 Hemelwater infiltratie te kijken waarin de betreffende normering, maatvoering en opbouwgegevens zijn opgenomen. De benodigde oppervlakte van een Wadi zal met een capaciteitsberekening aangetoond moeten zijn welke door de gemeente geaccordeerd is.

Wij zijn momenteel (2024) bezig met een onderhoudsplan voor wadi's.

Klik hier om naar de enquête te gaan.