Rook je, en wil je een betere gezondheid voor jezelf en je kind?

Laatst gewijzigd op: 12-07-2022

De landelijke campagne PUUR rookvrij stimuleert mensen die roken tot een serieuze stoppoging, net zo lang tot ze definitief gestopt zijn. Sinds 19 mei is de campagne gericht op ouders met jonge kinderen. Want je weet vast dat roken in de buurt van je kind schadelijk is voor de gezondheid. Maar wist je dat het ook schadelijk is als je zonder je kind in de buurt buiten rookt?

Uit onderzoek blijkt dat na het roken giftige rookdeeltjes achterblijven op je handen, haren en kleren. Die neem je mee naar binnen. De rookdeeltjes trekken in meubels of komen op de vloer en kunnen daar zelfs maandenlang blijven hangen. Deze ‘derdehands rook’ vormt vooral een risico voor (kleine) kinderen. Want zij kunnen de deeltjes inademen of aanraken en inslikken. Stoppen met roken is dus de enige manier om je eigen gezondheid en die van je kind te beschermen.

In deze minidocumentaire (5 min.) zie je hoe twee gezinnen een experiment aangaan en hoe zij schrikken van derdehands rook.

Hulp nodig om te stoppen?

In Oss en omstreken zijn er regelmatig stoppen-met-roken trainingen. Hiermee lukt het veel mensen om definitief te stoppen. De trainingen zijn gratis, omdat ze vergoed worden uit de basisverzekering. Je hoeft ook geen eigen risico te betalen. Of doe mee met één van de zelfhulpprogramma’s. Op Oss is gezond vind je hierover meer informatie.

Meer handige tips voor ouders van jonge kinderen