Asbestvrije daken

Laatst gewijzigd op: 16-06-2023

In gemeente Oss ligt nog circa 340.000 vierkante meter aan asbestdak. Vaak op daken van schuurtjes en bijgebouwen. Weliswaar is er geen landelijk verbod op asbestdaken maar asbestmaterialen in slechte staat kunnen risico’s opleveren voor onze gezondheid en het milieu.

Asbestvezels kunnen makkelijk worden ingeademd. Bij inademing, kan het na lange tijd kanker in de longen, longvlies of buikvlies veroorzaken. Het risico om ziek te worden als je één keer in aanraking bent gekomen met asbest is heel erg klein. Het is dus niet nodig om jezelf zorgen te maken wanneer u bijvoorbeeld ooit een keer in aanraking bent gekomen met asbest. Mensen die ziek worden door asbest zijn meestal gedurende lange tijd met grote hoeveelheden asbestvezels in aanraking geweest. Toch is het verstandig om voorzichtig te zijn met asbest.

In de buitenlucht zitten kleine hoeveelheden asbestvezels: iedereen ademt dus elke dag een klein beetje asbest in. Asbestvezels komen bijvoorbeeld in de lucht terecht door asbestdaken die verweren of door calamiteiten. Bij het plotseling beschadigen van een asbestdak – bijvoorbeeld door brand, storm of hagel – kunnen asbestdeeltjes zich verspreiden. Heeft u een schuurdak van vóór 1994? Dan kan dit mogelijk asbest bevatten.

Ga voor een gezond dak

Steeds meer eigenaren vervangen hun asbestdak en kiezen daarmee voor een gezond dak. Een asbestdak mag tot 35m2 gratis worden ingeleverd bij het Duurzaamheidsplein in Oss. Vergeet niet om een sloopmelding door te geven.

Duurzaam dak

Het vervangen van een asbestdak kost geld. De kosten zijn heel verschillend: van een paar honderd tot duizenden euro’s. Het is daarom slim om te kijken of u gelijk het nieuwe dak kunt isoleren of misschien zelfs zonnepanelen kunt plaatsen. Hiermee verdient u uiteindelijk alle gemaakte kosten vanzelf weer terug. Uw energierekening gaat namelijk omlaag.

Ook kunt u een groen dak aan leggen, met of zonder zonnepanelen. Een groen dak vangt regenwater op waardoor niet al het water in het riool wordt afgevoerd. Tijdens enorme hoosbuien wordt eventuele wateroverlast minder. De planten bieden voedsel aan verschillende soorten insecten en de schuur blijft koeler tijdens een hete zomer. Een groen dak met zonnepanelen wekt ook nog eens meer stroom op. En een groen dak ziet er gezellig en mooi uit.

Subsidie en financiering

Er bestaan verschillende mogelijkheden voor financiering van het verwijderen van asbest, het isoleren van het dak en/of het plaatsen van zonnepanelen.

Ook kunnen inwoners van gemeente Oss gebruik maken van een subsidieregeling van Waterschap Aa en Maas voor de aanleg van een groen dak.

Ervaringsdeskundigen

Al veel mensen in Oss hebben hun asbestdak vervangen voor een gezond dak. Lees hier hun ervaringen:

Meer informatie

Met een gezond dak zorgt u voor een veilige en mooie buurt voor ons allemaal. Meer informatie over de diverse regelingen vindt u in het overzicht met veel gestelde vragen over asbest verwijderen.

Meer informatie

Met een gezond dak zorgt u voor een veilige en mooie buurt voor ons allemaal. Meer informatie over de diverse regelingen vindt u in het overzicht met veel gestelde vragen.