Omgevingsvisie

Industrieterrein met bouwkranen

Hoe ziet de gemeente Oss er in de toekomst uit?

Volgens de nieuwe Omgevingswet moet de gemeente Oss voor het hele grondgebied van de gemeente een omgevingsvisie maken. Met deze omgevingsvisie maken we plannen voor de toekomst van onze leefomgeving. Er komt veel op ons af. Denk maar aan duurzaamheid, vergrijzing, klimaatverandering, nieuwe vormen van vervoer, ruimte voor nieuwe woningen en bedrijven. Hoe willen we in de toekomst wonen en werken, hoe willen we gezond oud worden, hoe kunnen onze kinderen onbezorgd spelen, hoe verplaatsen we ons en hoe bereiden we ons voor op een leven zonder fossiele brandstoffen?

Samen plannen maken

Door de nieuwe Omgevingswet krijgt de gemeente Oss meer mogelijkheden om samen met inwoners, bedrijven en organisaties te bepalen welke ontwikkelingen gewenst zijn of juist niet. Wij willen de plannen hiervoor samen met u maken. Alle kennis, ervaring en ideeën die in de samenleving aanwezig zijn, willen we gebruiken om tot een goede en evenwichtige omgevingsvisie Oss te komen.

Wat is er al gebeurd?

We hebben inmiddels drie deelgebiedsvisies voor Oss gemaakt: één voor het Buitengebied, één voor het Stedelijk gebied en één voor de Stadjes & kernen. Gemeente Oss heeft nu voor de Omgevingsvisie Oss een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) en een Ambitienota gemaakt. Het college van B&W heeft hiermee ingestemd. De NRD is de eerste stap voor het maken van een Milieueffectrapportage (MER). De MER is een wettelijke verplicht onderzoek bij het opstellen van de Omgevingsvisie. In de ambitienota leggen we de koers en onze ambities vast voor de omgevingsvisie. We kijken daarmee vooruit tot het jaar 2040.

Wat gaan we doen?

Gemeente Oss werkt aan de Omgevingsvisie Oss. Eerder hebben we al gebiedsvisies gemaakt voor het stedelijk gebied, de stadjes en kernen en het buitengebied. Als volgende stap maken we nu een toekomstverhaal voor de fysieke leefomgeving van de gemeente als geheel.
Bij het opstellen van de omgevingsvisie hebben we uw hulp nodig. We willen graag horen wat u belangrijk vindt, bijvoorbeeld over wonen, werken, natuur, klimaat, gezondheid en cultuurhistorie. Daarvoor hebt u uw mening kunnen geven tijdens het Atelier 2040 voor inwoners op 2 april 2024 of via de online vragenlijst.
We gaan nu met al deze informatie aan de slag. We maken aan de hand van de reacties van de inwoners en het MER-onderzoek een koersdocument en een voorkeursalternatief. We verwachten deze in het najaar opnieuw voor te kunnen leggen.