Rioolverstopping

Stap 1: Waar zit de verstopping?

Probeer eerst uit te zoeken waar de verstopping zit. Het hangt namelijk af van de plaats en de oorzaak van de verstopping of úzelf verantwoordelijk bent of de gemeente. Vermijd bij rioolwerkzaamheden elk direct contact met afvalwater en zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

Stap 2: Controleer alle afvoeren

Denk bijvoorbeeld aan de afvoer van de wc, gootsteen, wasmachine en douche. Als alles verstopt is, dan is de kans groot dat de verstopping in de aansluiting naar het gemeenteriool of het gemeenteriool zelf zit.

Stap 3: Graaf het onstoppingsstuk op.

De volgende stap is dan het opgraven van het ontstoppingsstuk van de rioolaansluiting. Deze zit in de meeste situaties op 60 tot 80 centimeter diepte (zie tekening hieronder). De gemeente heeft van veel straten tekeningen, waarop u ziet waar het ontstoppingsstuk precies zit. We hebben niet van alle panden een tekening. Vraag de tekening gratis aan, tel. 14 0412 of mail naar riolering@oss.nl
Dan kunt u zelf gaan graven Of u huurt hier een bedrijf voor in. Daarna kijkt u of er water in het ontstoppingsstuk staat.

Schema huisaansluiting en ontstoppingsstuk


Stap 4: Wel of geen water in het ontstoppingsstuk.

Staat het onstoppingssuk vol met water, dan zit de verstopping waarschijnlijk in het gemeenteriool. Neem contact met ons op, via tel. 14 0412 of maak een melding openbare ruimte. De gemeente probeert de verstopping dan zo snel mogelijk te verhelpen. Dit betekent niet dat dan ook automatisch de kosten voor de gemeente zijn. Als de verstopping aantoonbaar is door verkeerd gebruik is veroorzaakt, dan brengen wij de kosten bij u in rekening.

Staat er geen water in het ontstoppingsstuk. Dan zit de verstopping waarschijnlijk in uw riool. Neem dan zelf contact op met een loodgieter of ontstoppingsbedrijf.

Wie kan ik inschakelen om het rioolverstopping op te lossen?

 • Er zijn een aantal bedrijven, die regelmatig in onze gemeente actief zijn en onze werkwijze kennen:

  Kocken uit Herpen Schaijkseweg 4 in Herpen
 • Riooltechniek Jilesen Wieken 50 in Schaijk
 • Van Haaren Riooltechniek Bleekloop 6 in Heesch
 • Van Melis uit Oss Bilderdijkstraat 18 in Oss

Past u op voor malafide ontstoppingsmonteurs?

Er zijn bedrijven actief die na het ontstoppen van uw riool een veel te hoog bedrag in rekening brengen voor de werkzaamheden. Wij raden u daarom aan om contact op te nemen met een van de bovenstaande bedrijven, waar de gemeente vaker mee werkt. Schakelt u toch een ander bedrijf in? Let op en vraag vooraf de prijs. Als de oorzaak van de verstopping bij de gemeente ligt, mag het bedrijf alleen met toestemming van de gemeente het probleem oplossen.

Woont u in het buitengebied?

Woningen in het buitengebied zijn meestal aangesloten op de drukriolering. In Geffen eventueel op een vacuümriolering. Neem contact met ons op, bel 14 0412 of maak een melding openbare ruimte, voordat u zelf een loodgieter of ontstoppingsbedrijf inschakelt. De gemeente kan dan controleren of er een storing in het systeem zit.
Als een pand is aangesloten op de drukriolering dan staan er grijze of groene kasten langs de weg. Deze kasten zijn uitgerust met een rode lamp. Brandt de rode lamp of is de kast beschadigd? Geef het nummer en de locatie van het kastje door aan de gemeente.
Bij vacuümriolering staat er geen kastje en kunt u dus niet zien of er een storing in het systeem zit.

Wie betaalt?

Dat hangt af van de oorzaak van de verstopping. De kosten zijn in principe altijd voor de verantwoordelijke partij. Ligt de oorzaak op uw eigen perceel, dan zijn de kosten voor de eigenaar van de woning. Als de oorzaak op gemeentegrond ligt, dan zijn de kosten voor de gemeente. Alleen als blijkt na onderzoek dat de verstopping is ontstaan omdat de bewoners het riool niet goed gebruiken, dan moeten de bewoners betalen. Het komt voor dat bewoners zelf een bedrijf inschakelen om de verstopping te verhelpen, zonder dat de gemeente op de hoogte is. Als de verstopping in het gemeenteriool zit moet de bewoner, om in aanmerking te komen voor een vergoeding, altijd eerst een melding doen bij de gemeente. Buiten werktijd kan dit via 14 0412. De oorzaak moet dan wel aangetoond worden door middel van een rekening en foto’s of filmpjes. Het opzoeken van het ontstoppingsstuk wordt niet vergoed.

Tips om verstopping te voorkomen.

 • Spoel geen spullen door de gootsteen of het toilet die daar niet thuishoren. Bijvoorbeeld maandverband, etensresten en schoonmaak- of vochtige billendoekjes.
 • Spoel geen frituurvet of frituurolie door de gootsteen of het toilet. Vet stolt snel als het in de riolering terecht komt. Lever het gratis in bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop en gooi het bij het restafval.
 • Ontvet uw afvoer van keuken en douche één keer per maand met soda en heet water.
 • Spoel geen resten van (water)oplosbare verf, latex, cement of gips door de gootsteen. En gooi het ook niet in een putje op straat. Lever dit in op het Duurzaamheidsplein.
 • Meer informatie over wat wel en niet in het riool mag op de website van Rioned