In Klare Taal blijven schrijven

Inspiratiemiddag taalcoaches

Om de taalcoaches te helpen en te bedanken, is er ieder jaar een speciale inspiratiemiddag. Zij kunnen dan ervaringen uitwisselen en een inspirerende workshop volgen.

Groep ambtenaren kijken naar vellen teksten op de grond

Week van de Klare Taal

In Klare Taal schrijven, blijft veel tijd en moeite vragen. Om het makkelijker te maken voor medewerkers hebben we ieder jaar een Week van de Klare Taal. Met nieuwe hulpmiddelen en voorbeelden. Ook feliciteren we dan afdelingen of personen die zich enorm veel inzetten voor Klare Taal.

Drie taalcoaches met diploma

Klare Taal Kwartet

Ook hebben we ons eigen Klare Taal Kwartet gemaakt. Zo kunnen medewerkers op een leuke manier leren en oefenen met de schrijfregels van Klare Taal. De teksten van het kwartet zijn allemaal oude teksten uit onze eigen organisatie.

Klkare Taal kwartetkaarten

Digitale spel Klaartje

Ook hebben we ons eigen digitale spel Klaartje. Hiermee kunnen medewerkers een jaar lang elke week vijf minuten oefenen met de schrijfregels.

Cartoon van Klaartje

Klare Taal debat

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 en 2018 organiseerde de Bibliotheek Oss een Klare Taal debat. Dat betekent dat de lijsttrekkers in makkelijke woorden en korte zinnen vertellen wat zij van sommige onderwerpen vinden. Ook hebben enkele politieke partijen hun partijprogramma’s geschreven in Klare Taal.

Ambtenaren in debat over klare taal

Voorbeeldteksten

Ook delen we al jaren voorbeeldteksten van medewerkers via ons intranet.. Zo kan iedereen van elkaar leren.

Klaartje posters

Klaartje weet alles over Klare Taal. En kan het heel goed uitleggen. Ze heeft wel een uitgesproken mening. Die deelt ze graag met iedereen. De taalcoaches hebben de teksten van Klaartje bedacht tijdens een inspiratiemiddag. Elke poster gaat over een schrijfregel van Klare Taal. Maar dan wel op een hele andere en leuke manier. De posters van Klaartje hangen af en toe op prikborden en komen soms digitaal terug in het personeelsblad of op intranet.

Poster met Klaartje logo en tekst: Mijn woorden kies ik wat bedenkt, wat omfloerst, wat ondoorzichtig, anders komt het zo kaal, zo direct, zo helder over.