Ilona vindt een betere toekomst voor zichzelf en haar kinderen

Laatst gewijzigd op: 08-02-2023
Ilona vindt een betere toekomst voor zichzelf en haar kinderen

Niet iedereen sluit succesvol een opleiding af en vindt meteen een leuke baan. Bijvoorbeeld door ziekte, gezinsproblemen of andere ingrijpende gebeurtenissen. Juist dan is goede ondersteuning onmisbaar. Ilona kan daar alles over vertellen. Ze volgde een jarenlang traject met pieken en vooral dalen. Nu is zij heel gelukkig met haar baan bij het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente Oss.

‘Ik zie nu de positieve kant en dat geeft veel voldoening’

‘Ik was heel verlegen, ging jong uit huis en zag voor mezelf een toekomst in de kinderopvang’, vertelt Ilona. Ze is nu 32 jaar. Ze heeft een vriend en twee kinderen. ‘Als jonge moeder was ik vroeg op mezelf aangewezen. Mijn suikerziekte maakte studeren en werken erg lastig en zwaar.’

Ilona kreeg zes jaar een bijstandsuitkering van de gemeente Oss. De gemeente hielp haar ook bij het vinden van een geschikte opleiding en werk. ‘Ik heb ervaren dat ik zelf aan de slag moest om mijn leven weer op te pakken. Ik leerde wat ik nodig had om een betere toekomst te krijgen voor mezelf en mijn kinderen. Zonder Dian, werkconsulente bij de gemeente, was dat nooit gelukt. Zij was echt mijn maatje en trok mij erdoorheen’, vertelt Ilona.

Contacten leggen vond Ilona lastig. Tijdens een opleiding ‘Klant contact centrum medewerker’ groeide is ze daar erg in. ‘Ik ben eerlijker naar mezelf geworden en leerde om verantwoordelijkheid te nemen’, vertelt ze. Ilona kreeg de tip om te gaan studeren voor baliemedewerkster. ‘De opleiding, het stagelopen en de zorg voor mijn kinderen waren erg zwaar. Stress heeft direct invloed op mijn suikerspiegel. Gelukkig voelde ik me meteen thuis bij de gemeente Oss. De collega’s van het KCC waren aardig en hielpen mij waar nodig’, vervolgt ze.

Ilona’s eerste indruk: ‘Wauw, wat kun je voor veel verschillende zaken terecht bij de gemeente. Je moet je goed inleven in de mensen die bellen. De telefoongesprekken zijn heel gevarieerd.’ Het werk geeft haar voldoening. ‘Ik wilde ook graag een baan om mijn sociale contacten uit te breiden. Nu heb ik een fijn netwerk buiten mijn kinderen’, zegt ze.

Ilona liep een jaar stage bij de gemeente. Na het afronden van haar opleiding kreeg ze in december 2022 een arbeidscontract. Nu werkt ze drie dagen per week op het KCC. Dat doet ze met veel plezier. ‘Ik ben blij dat ik mocht blijven en dat mijn collega’s mij de ruimte geven om mijn suikerziekte te behandelen als dit nodig is. Voorlopig blijf ik hier lekker werken. Als mijn kinderen groter zijn, dan wil ik misschien nog eens aan een studie beginnen,’ lacht ze.