Jonge mantelzorger? Deel je zorg!

Eén op de vijf jongeren zorgt regelmatig voor een familielid met een ziekte of beperking. Dit doen zij in combinatie met school, vrienden en hobby’s. Deze zorg is waardevol, maar kan ook stress geven. Ben jij een mantelzorger? Zorg dan ook goed voor jezelf. Door over je zorg(en) te praten, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is.

Jonge mantelzorger

Is er bij jou thuis of in je familie iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover vaak zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger.

Merk je dat de zorg best pittig is?

Deel je zorg(en) met je omgeving: familie, vrienden of buren. En vraag hulp bij wat er gedaan moet worden, zoals boodschappen doen of huishoudelijke taken. Zo krijg jij weer ruimte om op te laden en/of leuke dingen te doen.

Je kunt hiervoor ook contact opnemen met het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) in Oss. Of doe mee met een training voor kinderen en jongeren met een ouder met psychische problemen en/of een verslaving. Of een training voor kinderen met een broertje of zusje met psychische problemen. Deze trainingen van Indigo worden regelmatig gegeven in Oss. Meedoen is gratis.

Is de zorg lastig te combineren met school of werk?

Bespreek het met je leraar, mentor, studiecoach, decaan, werkgever of vertrouwenspersoon. Zo kun je afspraken maken over wat je nodig hebt om al je taken te doen.

Wil je persoonlijk advies of zoek je een luisterend oor?

We Matter van ONS welzijn is de organisatie voor jonge mantelzorgers in de gemeente Oss. Zij geven je advies, bieden een luisterend oor en je kunt in contact komen met andere jonge mantelzorgers. Neem contact op met We Matter via:

Je kunt ook de Mantelzorglijn bellen of appen op 030 760 60 55.

Heb je door de zorg zelf klachten en heb je hulp nodig?

Heb je bijvoorbeeld last van je lijf of zit je niet lekker in je vel? Bespreek dit met je huisarts of de praktijkondersteuner. Zij kunnen je helpen omgaan met de situatie of doorverwijzen. Zo leer je keuzes maken die ook goed voor jou zijn.

Heb je hulp nodig bij de zorg voor je naaste?

Neem contact op met Toegang Zorg en Welzijn via tel. 14 0412 of mail naar: zorgenwelzijn@oss.nl. Zo regel je samen hulp en voorzieningen voor degene voor wie je zorgt.

Handige websites voor jonge mantelzorgers

  • Mantelzorg NL is een website met basisinformatie voor (jonge) mantelzorgers.
  • We Matter is de organisatie voor jonge mantelzorgers in de gemeente Oss.
  • kopstoring.nl is voor jongeren met een ouder met psychische problemen of een verslaving.
  • familievan.nl is voor familie van mensen met psychische problemen.
  • kankerspoken.nl is voor kinderen en jongeren met een ouder met kanker.
  • kindertelefoon.nl als je met iemand in vertrouwen wilt praten.

Klik hier om naar de enquête te gaan.