Het Duurzaamheidsplein gaat op maandag 30 juni, op dinsdag 1 juli en woensdag 2 juli al om 07:30 uur open en sluit om 12:30 uur i.v.m. de hitte. Kijk voor tips voor de hitte op de website GGD Hart voor Brabant.
4.3.4 Blauwalg schadelijk voor mens en dier
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen of het seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Waterplanten zorgen voor productie van zuurstof en concurreren met algen in groei.
Oorzaak
De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren maar kunnen ook in het water komen via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Bij het kiezen van een dergelijke locatie en door het slim ontwerpen van de waterpartij kan de kans op blauwalg verkleind worden.
Wat doen gemeente en waterschap
Blauwalgen in het water blijven een hardnekkig probleem. Slib kan er voor zorgen dat er nog voldoende voedingsstoffen aanwezig is voor blauwalgen om te groeien. Waterplanten zorgen voor productie van zuurstof en concurreren met algen in groei.
Diepte en de doorstroming van het water zijn belangrijk voor een goede waterkwaliteit.