Alexandra is de schaamte voorbij!

Laatst gewijzigd op: 31-05-2022
Alexandra is de schaamte voorbij!

In mei 2021 viel bij Alexandra een brief van de gemeente Oss op de deurmat. Zij had verschillende betalingsachterstanden en de gemeente wilde haar daarbij helpen. Dat aanbod nam zij van harte aan! Vorig jaar spraken wij Alexandra over haar ervaring met ‘Vroegsignalering’. In dit interview vertelt zij hoe het nu met haar gaat.

Hoe gaat het nu met Alexandra?

Het vorige interview met Alexandra (rechts op de foto) leest u hier. Toen gebruikten we een verzonnen naam.
“Toen schaamde ik mij nog heel erg voor mijn situatie, maar nu niet meer! Het gaat namelijk heel goed. Marilie (consulent Vroegsignalering en links op de foto) spreek ik niet meer zo vaak als in het begin. En dat is een goed teken, want dat betekent dat alles loopt! Hoe het er nu voorstaat met mijn schulden? Dat is voor mij eigenlijk ook een grote verrassing,” vertelt Alexandra.

Bijna schuldenvrij

Marilie weet het antwoord daarop wel: “Op dit moment is er nog maar één schuld over. De andere zeven losten we allemaal al af. De afgelopen maanden keken we samen hoe we extra konden aflossen. Zo betaalden we met je vakantiegeld in één keer een schuld af. Dat schiet wel lekker op. De schuld die nog open staat, lossen we elke maand beetje bij beetje af. Als we zo doorgaan is ook deze schuld over zeven maanden afgelost!”

Meer leefgeld

Alexandra: “Door het vele aflossen kon ook mijn leefgeld omhoog van € 60 naar € 75 per week. Dat scheelt toch… En ja, ik vergeet ook nog weleens een rekening op te sturen naar Marilie. Maar gelukkig heeft zij de betalingen vaak al ingepland en is de rekening dus al betaald. Ik ben blij dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken. Zo komen er geen nieuwe betalingsachterstanden!”

Loslaten en zelf doen

Alexandra vervolgd: “In het begin vond ik het wel lastig om mijn geldzaken los te laten. Nu geef ik het met vertrouwen uit handen. Zolang ik thuis en in mijn hoofd nog niet alles op de rit heb, vind ik het fijn dat Marilie mijn geldzaken regelt. Uiteindelijk wil ik mijn geldzaken natuurlijk wel weer zelf regelen.”

“Zolang jij behoefte hebt aan deze ondersteuning, help ik je! Er zit dus geen einddatum aan de hulpverlening. We kijken echt naar de persoonlijke situatie,” vertelt Marilie.

Alexandra, wat wil je mensen met geldzorgen meegeven?

“Je staat er niet alleen voor. Zet je angsten en trots opzij. En ja, in het begin is het hard werken. Er komt veel op je af en het is nog even een hectische tijd. Geldproblemen zijn niet 1, 2, 3 opgelost, dus heb geduld! Als alles eenmaal geregeld is, geeft het zoveel rust! Zet die stap, hoe moeilijk ook…”

Geldzorgen? Kom in actie!

Als u één rekening niet kunt betalen, kunt u al geldzorgen krijgen. Daarom krijgt de gemeente Oss bericht van de woningcorporatie, het energiebedrijf, Brabant Water of zorgverzekering als een inwoner een betalingsachterstand heeft. Medewerkers van Team Vroegsignalering nemen dan contact op om te vragen hoe het gaat en of zij kunnen helpen. Zo probeert de gemeente Oss geldproblemen bij inwoners te voorkomen.

Heeft u geldzorgen? Wacht niet te lang. Kom in actie! Er zijn verschillende organisaties die samen met u uw geldzaken weer op orde krijgen. Kijk op de pagina Hulp bij geldzaken of neem contact op en bel naar 14 0412.