Individuele ondersteuning (Wmo)

LET OP: Vanwege de coronacrisis is de werkwijze van de zorgaanbieders tijdelijk anders. Zij bieden hun begeleiding nu zoveel mogelijk telefonisch.

Heeft u in het dagelijks leven begeleiding nodig om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven? Dan kunt u terecht bij het Sociaal Team bij u in de buurt.

Is er méér begeleiding of specialistische begeleiding nodig? Dan is individuele ondersteuning vanuit de Wmo misschien een oplossing. Hiermee wordt één-op-één begeleiding bedoeld, meestal bij mensen thuis.

Hebt u begeleiding nodig?

Bel ons via telefoonnummer 14 0412. Een medewerker van de Toegang Zorg en Welzijn bespreekt met u wat er mogelijk is en zorgt dat uw vraag terecht komt bij het Sociaal Team of een Wmo-consulent.
Lees meer over onze werkwijze.

Wat moet u zelf betalen voor individuele ondersteuning?

U betaalt een eigen bijdrage. Lees meer over de eigen bijdrage.

Welke hulp krijgt u met individuele ondersteuning?

U krijgt hulp van een gespecialiseerde begeleider, die:

  • helpt bij het maken van een dag- of weekplanning
  • praktische tips geeft om taken uit te voeren, zoals uw administratie bijhouden, plannen en organiseren, contact maken en onderhouden met anderen
  • helpt bij het houden van werk en/of studie
  • adviezen geeft om zelfstandiger te worden
  • vaardigheden oefent die tijdens een behandeling geleerd zijn

Welke organisaties bieden individuele ondersteuning?

Krijgt u individuele ondersteuning, dan kunt u kiezen uit verschillende aanbieders waarmee de gemeente een contract heeft. Uw consulent vertelt u hier meer over. U vindt hier ook de lijst met aanbieders met een contract:

Aanbieders Wmo individuele ondersteuning

Wilt u de begeleiding liever zelf regelen?

Krijgt u individuele ondersteuning vanuit de Wmo en wilt u het graag zelf regelen? Dan kan de gemeente ook een geldbedrag toekennen. Dit heet een persoonsgebonden budget (PGB). Hiervoor gelden altijd voorwaarden.
Lees meer over een PGB.