Gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen of verlengen

Let op: de informatie op deze pagina geldt vanaf 1 januari 2021!

Hebt u door een beperking problemen met parkeren? Met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) mag u parkeren op parkeerplaatsen voor gehandicapten. Die zijn vlak bij de ingang van openbare gebouwen zoals winkels en ziekenhuizen. U kunt een GPK in iedere auto gebruiken. De kaart is geldig in alle landen van de Europese Unie. Parkeren met een GPK is gratis in de gemeente Oss (let op: er zijn uitzonderingen).

U kunt een GPK aanvragen als u bestuurder bent. Er is ook een GPK voor passagiers die meerijden in de auto.

Lees de hele pagina goed door voordat u een aanvraag indient.

Wat zijn de voorwaarden?

Voor een bestuurder die zelf auto rijdt, geldt:

- u heeft een langdurige en aantoonbare loopbeperking waardoor u niet meer dan 100 meter kunt lopen met hulpmiddelen als een stok of krukken óf
- u heeft een andere aantoonbare, ernstige beperking (anders dan een loopbeperking) waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft.

Voor een passagier die meerijdt in een auto geldt:

- U heet een langdurige en aantoonbare loopbeperking waardoor u niet meer dan 100 meter kunt lopen met hulpmiddelen als een stok of krukken én
- U bent continu afhankelijk van de hulp van uw chauffeur. U kunt dus niet afgezet worden en (even) alleen blijven wanneer uw chauffeur de auto parkeert óf
- U heeft een andere aantoonbare, ernstige beperking (anders dan een loopbeperking) waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft.

Maakt u blijvend en continu gebruik van een rolstoel? Dan komt u altijd in aanmerking voor een bestuurderskaart en/of passagierskaart.

Aanvragen en verlengen GPK

Belangrijk vooraf:
- Houd er rekening mee dat u een recente pasfoto nodig hebt voor het maken van een GPK.

Lukt het niet om aan te vragen? Ook niet met hulp van iemand uit uw omgeving? Bel dan met de Toegang Zorg en Welzijn via 14 0412. Zij helpen u verder.

Hoe gaat het verder na uw aanvraag?

Bij een eerste aanvraag GPK is altijd een medisch advies noodzakelijk van een onafhankelijke arts. Wij handelen uw aanvraag af nadat wij het medisch advies van u hebben gekregen. Lees meer over het medisch advies.

Hebt u eerder een GPK gekregen? En staat in het medisch advies bij uw eerdere aanvraag dat geen medische herbeoordeling noodzakelijk is? Dan handelt de gemeente uw aanvraag zelf af.

Hoe gaan wij om met uw gegevens?

De gemeente vraagt u om gegevens en verwerkt die in uw dossier. Wettelijk mag dat om te beoordelen of u een GPK nodig hebt. De medewerker van de gemeente kan een deskundige die niet bij de gemeente werkt vragen uw verzoek te beoordelen. Uw gegevens zijn goed beveiligd tegen lekken naar buiten en digitale inbraak. Lees meer over privacy

Klik hier om naar de enquête te gaan.