Gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen of verlengen

Hebt u door een beperking problemen met parkeren? Met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) mag u parkeren op parkeerplaatsen voor gehandicapten. Die zijn vlak bij de ingang van openbare gebouwen zoals winkels en ziekenhuizen. U kunt een GPK in iedere auto gebruiken.

Het aanvragen van een GPK kost € 100.
Parkeren met een GPK is gratis in de gemeente Oss (let op: er zijn uitzonderingen).

Wat zijn de voorwaarden?

U kunt een GPK aanvragen als u bestuurder bent. Er is ook een GPK voor passagiers die meerijden in de auto.

Voor een bestuurder die zelf auto rijdt, geldt:

- u heeft een chronische loopbeperking. Hier­door kunt u geen 100 me­ter lo­pen zon­der te pau­ze­ren, ook niet met een loop­hulp­mid­de­l, óf
- u heeft een andere aantoonbare, ernstige beperking (anders dan een loopbeperking) waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft.

Voor een passagier die meerijdt in een auto geldt:

- u heeft een chronische loopbeperking. Hier­door kunt u geen 100 me­ter lo­pen zon­der te pau­ze­ren, ook niet met een loop­hulp­mid­de­l, én
- u bent continu afhankelijk van de hulp van uw chauffeur. U kunt bijvoorbeeld niet (even) alleen gelaten worden als de bestuurder de auto parkeert, óf
- u heeft een andere aantoonbare, ernstige beperking (anders dan een loopbeperking) waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft.

Maakt u blijvend en continu gebruik van een rolstoel?

Dan komt u altijd in aanmerking voor een bestuurderskaart en/of passagierskaart.

Vraagt u voor het eerst een GPK aan?

U vraagt aan via het online aanvraagformulier. Daarna wordt het formulier rechtstreeks doorgestuurd naar medisch adviesbureau Oreon. Wij hebben bij een eerste aanvraag namelijk altijd medisch advies nodig van een onafhankelijke arts.Oreon neemt hierover contact met u op. Is de arts klaar met het onderzoek, dan krijgt u het advies toegestuurd. U bepaalt zelf of u het doorstuurt naar de gemeente.

Wilt u uw GPK verlengen?

U vraagt verlenging aan via het online aanvraagformulier. Nadat u het formulier hebt opgestuurd, bekijkt de gemeente of er opnieuw medisch advies nodig is. Is een medisch advies nodig? Dan stuurt de gemeente het door u ingevulde formulier alsnog door naar Oreon. Is een medisch advies niet nodig? Dan handelt de gemeente uw aanvraag administratief af. De gemeente stuurt u dan binnen 3 weken een beschikking waarin staat dat u de nieuwe kaart kunt ophalen.

Aanvragen

Belangrijk vooraf: u betaalt direct met Ideal.

Lukt het niet om aan te vragen? Ook niet met hulp van iemand uit uw omgeving? Bel dan met de Toegang Zorg en Welzijn via 14 0412. Zij helpen u verder.

Wat zijn de kosten?

U betaalt een eigen bijdrage van €100,- bij iedere aanvraag. De eigen bijdrage geldt dus voor een eerste aanvraag en ook voor een verlenging. U betaalt de kosten direct bij het aanvragen via Ideal.

Let op! U betaalt de eigen bijdrage voor de onderzoekskosten. U krijgt de eigen bijdrage niet terug als wij uw aanvraag afwijzen.

Hoe gaan wij om met uw gegevens?

De gemeente vraagt u om gegevens en verwerkt die in uw dossier. Wettelijk mag dat om te beoordelen of u een GPK nodig hebt. De medewerker van de gemeente kan een deskundige die niet bij de gemeente werkt vragen uw verzoek te beoordelen. Uw gegevens zijn goed beveiligd tegen lekken naar buiten en digitale inbraak.
Lees meer over privacy

Vragen?

Bekijk dan de veelgestelde vragen GPK. Of bel de Toegang Zorg en Welzijn via telefoonnummer 14 0412 (toets 1).

Klik hier om naar de enquête te gaan.