Afval scheiden met... De Bakkers Lamers

Laatst gewijzigd op: 28-03-2022

In 45 jaar tijd is De Bakkers Lamers uitgegroeid tot één van de bekendste bakkers van Oss en omstreken. De bakkerij heeft een winkel in Oss en in Heesch, met in totaal ongeveer 50 medewerkers. Bakkerij Lamers is een ambachtelijke bakker. Alles wat ze verkopen, maken ze zelf. Net als iedereen heeft ook De Bakkers Lamers te maken met afval. Hoe gaat het familiebedrijf daarmee om? Gemeente Oss ging op bezoek bij de winkel in Oss en sprak met mede-eigenaar Lizzy Lamers-Green.

Afval scheiden

“Natuurlijk heb je ook bij een bakker altijd te maken met afval. Denk bijvoorbeeld aan broodkruimels, pitten en zaden. Ook hebben we verpakkingsafval zoals papier en plastic. We scheiden ons afval zoveel mogelijk. Er gaat soms ook wel eens iets mis met bakken, of een brood mislukt. We proberen dit afval zoveel mogelijk te hergebruiken, want het is jammer om weg te gooien. Kruimels, pitten en zaden verzamelen we in een speciale zak: ‘de Zak voor oud brood’. Dit gaat naar de Kinderboerderij, zij komen het ophalen. Ze gebruiken de kruimels voor het voeren van de dieren.”

Creatief met voedselresten

En wat gebeurt er met restjes die overblijven bij het maken van bijvoorbeeld gebak? Lizzy: “Ook daar proberen we op een creatieve manier iets moois van te maken. Dat lukt nog niet altijd. Bijvoorbeeld bij het maken van Osse bollen: dan heb je altijd een restje chocolade over. Dat restje wordt nu nog weggegooid, maar daarvoor zoeken we nog een idee om ook dat restje te kunnen gebruiken. Net zoals we dat nu met oud stokbrood doen: daarvan maken we heerlijke crostini’s. En van oud brood snijden we weleens frietjes. Met wat kruiden maken we daar kaneelfriet van. Hartstikke lekker, en het oude brood hoeft niet de kliko in! Zo blijven we telkens op zoek naar creatieve manieren om ook kleine restjes niet weg te gooien, maar te hergebruiken.”

Herbruikbare verpakkingen

“Vroeger kregen klanten een gratis plastic zakje als je een brood kocht. Sinds een paar jaar is er een nieuwe wet waardoor een plastic zakje nu 10 cent kost voor de klant. Daarom vragen wij nu altijd aan onze klanten: ‘Heeft u een tas meegenomen?’. Daarmee stimuleren we graag dat inwoners hun eigen tasje meenemen. Mensen nemen tegenwoordig altijd zelf een tas mee bij ons. Daar zijn we blij mee, want het scheelt een hoop plastic en het is voor klanten ook goedkoper.

Ook zijn we druk aan het nadenken over een broodzak die herbruikbaar is. We hebben al eens met onze verpakkingsleverancier gekeken naar zakken van gerecycled plastic, maar dat is toen niks geworden. We zijn nu met onze verpakkingsleverancier aan het nadenken over doosjes gemaakt van gerecycled papier. Daarin kunnen we bonbons verkopen. Zo kunnen we hopelijk ook weer een bijdrage leveren aan minder afval.”

De tips van De Bakkers Lamers

“Je kunt zorgen voor minder afval door soms iets kleins te veranderen in je gewoontes: neem bijvoorbeeld een eigen tas mee naar de winkel. Bedenk van te voren: wat ga je kopen? waar ga je dat dan in meenemen? Dat scheelt ook al een hele hoop afval. Ik probeer dat ook aan mijn kinderen te leren, want het is toch ook hartstikke jammer om elke keer weer 10 cent te moeten betalen voor een tasje? En je kunt plastic zakjes ook heel makkelijk hergebruiken voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld als zakje voor tijdens het uitlaten van de hond.

Ook is plastic niet altijd het beste materiaal, zeker niet voor het bewaren van brood. Je kunt brood het beste bewaren in papieren zakken, dan blijft het langer goed. En je hoeft brood ook niet per se in te vriezen om het goed te houden. Brood blijft ook makkelijk 5 dagen goed als je het niet in een plastic zak bewaard. En door niet in te vriezen bespaar je ook nog eens energiekosten!

De Bakkers Lamers heeft ook een account op Instagram en Facebook. Hierop delen wij ook regelmatig tips voor minder voedselverspilling.”