Hulp voor mantelzorgers

Mantelzorg is een mooie, maar soms ook zware taak. Mantelzorger ben je niet even, maar vaak voor een lange tijd. Het is waardevol, maar kan ook intensief zijn en soms moeilijk te combineren met werk, school en gezin. Gelukkig hoeft u het niet alleen te doen. Er zijn allerlei organisaties die kunnen helpen.

Tips voor mantelzorgers

  1. Vertel over uw mantelzorgsituatie. Aan familie en vrienden, op het werk en aan andere zorgprofessionals. Dit zorgt voor begrip en ondersteuning.
  2. Neem genoeg tijd voor uzelf. Zorgen voor een ander is mooi. Maar het kan ook vermoeiend en soms teveel worden. Ontspannen houdt u gezond en zo kunt u het best voor een ander zorgen.
  3. Schakel hulp in als u dat nodig heeft. Bel de Toegang Zorg en Welzijn: 14 0412 om in contact te komen met een professional bij u in de buurt. Wilt u graag advies of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Bel de Mantelzorglijn via 030 760 6055, mail mantelzorglijn@mantelzorg.nl of lees meer op Mantelzorg.nl.

Welke ondersteuning is er voor u?

Voor vragen en ondersteuning voor u als mantelzorger kunt u terecht bij de Toegang Zorg en Welzijn en het Sociaal Team in uw wijk of buurt. Bel 14 0412 (bereikbaar tussen 9.00 en 13.00 uur). De medewerkers van ONS welzijn kijken altijd samen met u wat het beste bij u past. Dat kan een cursus zijn. Of het even uit handen nemen van uw zorgtaken. Of wat extra huishoudelijke hulp. U kunt ook terecht bij uw huisarts of praktijkondersteuner en de zorgverlener van degene voor wie u zorgt.

Huisarts of praktijkondersteuner

Het kan zijn dat u door de zorg die u geeft, zelf klachten krijgt en hulp nodig hebt. Als u bijvoorbeeld last krijgt van uw lijf of als u niet lekker in uw vel zit. Bespreek dit met uw huisarts of de praktijkondersteuner. Zij kunnen u helpen omgaan met de situatie of doorverwijzen.

Mantelzorgondersteuning van ONS welzijn

ONS welzijn wil mantelzorgers ontlasten en helpen bij het mee kunnen blijven doen in de samenleving. Medewerkers van ONS welzijn bieden praktische en emotionele hulp aan mantelzorgers. Bijvoorbeeld als uw wilt praten over uw mantelzorgtaak. Of als u hulp wilt bij het krijgen van overzicht in uw situatie. Ook met vragen over hoe u werk en mantelzorg combineert of voor het regelen van praktische ondersteuning door een vrijwilliger bij u thuis kunt u bij ONS welzijn terecht.

Trainingen en lotgenotengroepen

ONS welzijn geeft trainingen aan mantelzorgers en organiseert lotgenotengroepen.
Bekijk het aanbod op de website van ONS welzijn.

Wilt u meer weten, heeft u vragen over het aanbod van ONS welzijn of heeft u andere hulp of ondersteuning nodig? Neem dan contact op met de Toegang Zorg en Welzijn. Bel 14 0412. Wij denken graag met u mee!

Mantelzorgmakelaar

Er zijn allerlei wetten en vergoedingsmogelijkheden waar u als mantelzorger mee te maken krijgt. Dat maakt het ingewikkeld. Welke zorg moet u kiezen, wat past het best en hoe regel ik dat? U moet de administratie bijhouden en allerlei formulieren invullen. Dat kost veel tijd. Een onafhankelijke mantelzorgmakelaar helpt u met al die uitzoekvragen en regeltaken.

Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de kosten van een mantelzorgmakelaar. Zo ook de gemeentepolis AZOSS. voor mensen met een laag inkomen. Vergoedt uw zorgverzekering dit niet? Dan betaalt een werkgever deze kosten soms voor mantelzorgers.

Wilt u meer weten over de mantelzorgmakelaar? Kijk dan op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars.

Huishoudelijke hulp

Soms lukt het, door uw mantelzorgtaken, niet goed om uw huishouden te doen. Denk aan schoonmaken, opruimen of de afwas doen. Om u te ontlasten kunt u misschien gebruikmaken van huishoudelijke verzorging. Neem contact op met de Toegang Zorg en Welzijn om de mogelijkheden te bespreken. Bel tussen 9.00 en 13.00 uur naar: 14 0412.

Bekijk hier met welke aanbieders de gemeente Oss een contract heeft.

Mantelzorgbalans

Veel mensen zorgen met liefde voor een naaste. Ook al is dat soms erg zwaar. Zeker als u weet dat uw dierbare ongeneeslijk ziek is. De website balans.mantelzorg.nl van MantelzorgNL helpt u bij het (her)vinden van de balans. Er staan oefeningen op die u helpen bij het nadenken over uw eigen grenzen, het in balans houden van uw leven en het organiseren van contact met uw omgeving. Ook staat er informatie over bijvoorbeeld het ziek zijn, overlijden, hulp en regelzaken en kunt u persoonlijke herinneringen opslaan. Op de website van MantelzorgNL staan filmpjes over hoe je met de MantelzorgBalans-tool aan de slag kunt gaan.

Hulp bij het zorgen voor uw naaste?

Heeft u hulp nodig bij de zorg voor uw naaste? Neem contact op met Toegang Zorg en Welzijn. Bel tussen 9.00 en 13.00 uur naar 14 0412. Of vul het contactformulier in op de website: www.oss.nl/contact. Zo regelt u samen hulp en voorzieningen voor degene voor wie u zorgt.