Hulp voor mantelzorgers

Mantelzorg is een mooie, maar soms ook zware taak. Mantelzorger ben je niet even, maar vaak voor een lange tijd. Het is waardevol, maar ook intensief en soms moeilijk te combineren met werk en gezin. Gelukkig hoeft u het niet alleen te doen. Er zijn allerlei organisaties die kunnen helpen.

Tips voor mantelzorgers

  1. Vertel over uw mantelzorgsituatie. Aan familie en vrienden, op het werk en aan andere zorgprofessionals. Dit zorgt voor begrip en ondersteuning.
  2. Neem genoeg tijd voor uzelf. Zorgen voor een ander is mooi. Maar het kan ook vermoeiend en soms teveel worden. Ontspannen houdt u gezond en zo kunt u het best voor een ander zorgen.
  3. Wilt u graag een advies of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Bel de Mantelzorglijn: 030 760 6055.

Welke ondersteuning is er voor u?

Voor vragen en ondersteuning voor u als mantelzorger kunt u terecht bij de Toegang Zorg en Welzijn en het Sociaal Team. Bel 14 0412. De medewerkers van het Sociaal Team kijken altijd samen met u wat het beste bij u past. Dat kan een cursus zijn. Of het even uit handen nemen van uw zorgtaken. Of wat extra huishoudelijke hulp. U kunt ook terecht bij de huisarts en de zorgverlener van de persoon voor wie u zorgt.

Huisarts of praktijkondersteuner

Het kan zijn dat u door de zorg zelf klachten krijgt en hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld last van uw lijf of als u niet lekker in uw vel zit. Bespreek dit met uw huisarts of de praktijkondersteuner. Zij kunnen u helpen omgaan met de situatie of doorverwijzen.

Mantelzorgmakelaar

Er zijn allerlei wetten en vergoedingsmogelijkheden waar u als mantelzorger mee te maken krijgt. Dat maakt het ingewikkeld. Welke zorg moet u kiezen, wat past het best en hoe regel ik dat? En dan moet u ook nog een administratie bijhouden en allerlei formulieren invullen. Dat kost enorm veel tijd. Een onafhankelijke mantelzorgmakelaar helpt u met al die regeltaken.

Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de kosten van een mantelzorgmakelaar. Zo ook de gemeentepolis AZOSS. voor mensen met een laag inkomen. Vergoed uw zorgverzekering dit niet? Dan betaalt een werkgever deze kosten soms voor mantelzorgers.

Wilt u meer weten over de mantelzorgmakelaar? Kijk dan op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars.

Huishoudelijke hulp

Soms lukt het, door uw mantelzorgtaken, niet goed om uw huishouden te doen. Denk aan schoonmaken, opruimen of de afwas doen. Om u te ontlasten kunt u misschien gebruikmaken van huishoudelijke verzorging. Neem contact op met de Toegang Zorg en Welzijn om de mogelijkheden te bespreken. Bel naar: 14 0412.

Bekijk hier met welke aanbieders de gemeente Oss een contract heeft.

Mantelzorgbalans

Veel mensen zorgen met liefde voor een naaste. Ook al is dat soms erg zwaar. Zeker als u weet dat uw dierbare ongeneeslijk ziek is. De website balans.mantelzorg.nl van MantelzorgNL helpt u bij het (her)vinden van de balans. Er staan oefeningen op die u helpen bij het nadenken over uw eigen grenzen, het in balans houden van uw leven en het organiseren van contact met uw omgeving. Ook staat er informatie over bijvoorbeeld het ziek zijn, overlijden, hulp en regelzaken en kunt u persoonlijke herinneringen opslaan. Op de website van MantelzorgNL staan filmpjes over hoe je met de MantelzorgBalans-tool aan de slag kunt gaan.

Bijeenkomsten en cursussen

ONS welzijn organiseert verschillende bijeenkomsten en cursussen voor mantelzorgers. Bekijk het aanbod op de website: www.ons-welzijn.nl/mantelzorg.

Hulp bij het zorgen voor uw naaste?

Heeft u hulp nodig bij de zorg voor uw naaste? Neem contact op met Toegang Zorg en Welzijn via tel. 14 0412 of vul het contactformulier in op de website: www.oss.nl/contact. Zo regelt u samen hulp en voorzieningen voor degene voor wie u zorgt.

Klik hier om naar de enquĂȘte te gaan.