Hulp bij mantelzorg

Mantelzorg geven is voor iedereen anders. U kunt thuis zorgen voor uw partner, kind(eren) of voor familieleden of vrienden die ergens anders wonen. En ook kinderen kunnen mantelzorger zijn. Bijvoorbeeld voor een ouder met lichamelijke of geestelijke problemen. Elke mantelzorger besteedt een groot deel van zijn dagelijks leven aan zorgen voor een naaste. Vaak naast het werk, school of studie.

Op deze pagina leest u welke hulp er voor mantelzorgers is om te zorgen voor uzelf én de ander.

Waar kunt u terecht voor advies en ondersteuning?

Voor vragen en ondersteuning kunnen mantelzorgers in de gemeente Oss terecht bij de Toegang Zorg en Welzijn en het Sociaal Team. Bel 14 0412. De medewerkers kijken altijd samen met u wat het beste bij u past. Dat kan een cursus zijn. Of het even uit handen nemen van uw zorgtaken. Of wat extra huishoudelijke hulp. U kunt ook terecht bij de huisarts en de zorgverlener van de persoon voor wie u zorgt.

De jonge mantelzorger kan terecht bij de Centrum Jeugd en Gezin (CJG) en op school.

Opvang in de buurt

Mantelzorger bent u vaak 24 uur per dag. Dan is het fijn om te weten dat u de zorg af en toe over kunt dragen om zelf even op adem te komen en/of activiteiten voor uzelf te kunnen ondernemen. Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden, zoals dagopvang en logeeropvang.

Verpleging en verzorging

Heeft degene voor wie u zorgt hulp nodig bij bijvoorbeeld het wassen, aankleden, naar het toilet gaan of medicijnen innemen? En kunt u hier zelf niet mee helpen? Dan kan een wijkverpleegkundige deze zorg misschien van u overnemen. Dit kost u niets, omdat uw zorgverzekering dit betaalt. Neem voor verpleging en verzorging in huis contact op met de thuiszorgorganisatie bij u in de buurt. De wijkverpleegkundige onderzoekt samen met u wat er nodig is.

Er zijn verschillende organisaties in Oss die u hierbij kunnen helpen. Op de website van Zorgkaart Nederland vindt u een aantal thuiszorgorganisaties in Oss. Maar ook uw huisarts of familie en vrienden kunnen u misschien helpen de juiste thuiszorgorganisatie te kiezen.

Vind een vrijwilliger

Voor mantelzorgers is het soms lastig om even tijd voor zichzelf te hebben. U kunt degene voor wie u zorgt niet alleen thuis laten. Een vrijwilliger kan de zorg voor uw naaste een paar uurtjes van u overnemen. De vrijwilliger doet een praatje of activiteiten met degene voor wie u zorgt. Denk aan: samen wandelen, fietsen, muziek luisteren, in de tuin werken, lezen, knutselen of een spelletje. Zo kunt u iets voor uzelf gaan doen en even ontspannen, zoals een boodschap, bij iemand op de koffie of een wandeling maken. Kijk voor meer informatie op de webpagina Vrijwilligers.

Wilt u weten welke mogelijkheden er allemaal zijn? Neem dan contact op met de Toegang Zorg en Welzijn of het Sociaal Team in uw wijk. Bel 14 0412. Kijk voor meer informatie op de volgende websites:
www.deelgenotenoss.nl
www.ons-welzijn.nl

Wegwijzer ‘Ik zoek vervangende zorg’

Hebt u behoefte aan een nacht doorslapen, vervangend vervoer of tijd voor uzelf? Of wilt u op een ontspannen vakantie met degene voor wie u zorgt? Maar weet u niet hoe u dat kunt combineren met de zorg voor uw naaste? In de Wegwijzer ‘Ik zoek vervangende zorg' van MantelzorgNL vindt u de hulp die bij uw situatie past. Of u nu zorgt voor een volwassene of voor een kind. U hoeft het niet alleen te doen!