Gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen of verlengen

Hebt u door een beperking problemen met parkeren? Met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) mag u parkeren op parkeerplaatsen voor gehandicapten. Die zijn vlak bij de ingang van openbare gebouwen zoals winkels en ziekenhuizen. U kunt een GPK in iedere auto gebruiken. Parkeren met een GPK is gratis in de gemeente Oss (let op: niet overal).

Voorwaarden

U kunt een GPK aanvragen als u bestuurder bent. Er is ook een GPK voor passagiers die meerijden in de auto.

Voorwaarden bestuurders die zelf auto rijden

  • u hebt een geldig rijbewijs, én
  • u hebt een chronisch loopbeperking. Hier­door kunt u geen 100 me­ter lo­pen zon­der te pau­ze­ren, ook niet met een loop­hulp­mid­de­l, óf
  • u hebt een andere aantoonbare, ernstige beperking (anders dan een loopbeperking) waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig hebt.

Voorwaarden passagiers die meerijden in een auto

  • u hebt een chronische loopbeperking. Hier­door kunt u geen 100 me­ter lo­pen zon­der te pau­ze­ren, ook niet met een loop­hulp­mid­de­l, én
  • u bent continu afhankelijk van de hulp van uw chauffeur. U kunt bijvoorbeeld niet (even) alleen gelaten worden als de bestuurder de auto parkeert, óf
  • u hebt een andere aantoonbare, ernstige beperking (anders dan een loopbeperking) waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig hebt.

Let op!

Maakt u blijvend en continu gebruik van een rolstoel? Dan komt u altijd in aanmerking voor een bestuurderskaart en/of passagierskaart.

Aanvragen

Belangrijk vooraf:
- u hebt een pasfoto nodig, voorzien van naam en geboortedatum
- u logt in met DigiD en betaalt direct met Ideal

Lukt het niet om aan te vragen? Ook niet met hulp van iemand uit uw omgeving? Bel dan via 14 0412 en wij helpen u verder.

Kosten

U betaalt een eigen bijdrage van €100,- bij iedere aanvraag. De eigen bijdrage geldt dus voor een eerste aanvraag en ook voor een verlenging. U betaalt de kosten direct bij het aanvragen via Ideal.

Let op! U betaalt de eigen bijdrage voor de onderzoekskosten. U betaalt dit bedrag altijd, dus ook als wij uw aanvraag afwijzen.

Hoe gaat het verder?

Als u voor het eerst een kaart aanvraagt

Het door u ingevulde formulier gaat rechtstreeks naar medisch adviesbureau Stichting SAP. Wij hebben bij een eerste aanvraag namelijk altijd advies nodig van een onafhankelijke arts. Lees meer over het medisch advies.

Verlenging van uw kaart

De gemeente handelt uw aanvraag administratief af. U krijgt binnen 3 weken een brief (een beschikking) waarin staat dat u de nieuwe kaart kunt ophalen.

Soms is er opnieuw medisch advies nodig. Dan stuurt de gemeente het door u ingevulde formulier door naar medisch adviesbureau Stichting SAP. Stichting SAP neemt contact met u op voor het maken van een afspraak voor een onderzoek. Lees meer over het medisch advies.

Hoe gaan wij om met uw gegevens?

De gemeente vraagt u om gegevens en verwerkt die in uw dossier. Wettelijk mag dat om te beoordelen of u een GPK nodig hebt. De medewerker van de gemeente kan een deskundige die niet bij de gemeente werkt vragen uw verzoek te beoordelen. Uw gegevens zijn goed beveiligd tegen lekken naar buiten en digitale inbraak. Lees meer over privacy

Vragen?

Bekijk de veelgestelde vragen GPK of bel met de Toegang Zorg en Welzijn via telefoonnummer 14 0412.